Amikor a cukor bekavar
A várandósság kilenc hónapja alatt sokféle élettani változás zajlik le a kismama szervezetében. Ezek több szervrendszert is érinthetnek. A terhességi hormonok hatására például nő az inzulinszükséglet, azonban a kismamák körülbelül öt-hét százalékánál a hasnyálmirigy nem tud lépést tartani ezzel, és terhességi cukorbetegség (GDM) alakul ki. Szakértőink összefoglalják, mi a teendő ilyenkor, és konkrét segítséget adnak a 160 grammos szénhidrát diéta kivitelezéséhez.
Mivel jár a terhességi cukorbetegség?
Ha az édesanya vércukorszintje magas, a sok cukor a méhlepényen átjutva a magzatot fokozott inzulintermelésre készteti. A magas inzulinszint eredményezi a szokásosnál erőteljesebb növekedést, a baba az átlagosnál jóval nagyobb súllyal születik meg. Ez mindkettejük számára növeli a szövődmények és a császármetszés valószínűségét. Kezeletlen terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz mellitusz, GDM) esetén gyakran jelentkezik az újszülöttnél hipoglikémia, amely az alacsony vércukorszintet jelenti. Ez akkor következik be, amikor a baba megszületik, és hirtelen megszűnik a normálisnál több cukrot tartalmazó vér utánpótlása, miközben az inzulin kibocsátás egy ideig még magas. Ha a mért vércukorértékek egy bizonyos határ alá esnek, azonnal anyatejet, vagy tápszeres pótlást, esetleg infúziót kell kapnia a babának. Terhességi cukorbetegségben szenvedő kismamáknál gyakoribb a hüvelyi és húgyúti fertőzés, és a toxémia előfordulása is.
folytatás: https://hellobaby.hu/index.php/cikkek/item/13843-amikor-bekavar-cukor