Weboldal címe
Weboldal alcíme
Fejléc cím szövege
Tudatos táplálás csecsemőkortól

 Kihez forduljak diétás kérdésekben?

Kihez forduljak, ha gyermekem étkezésével baj van? Ki segít, ha táplálékallergiás, vagy beteg és diétára szorul gyermekem?

Személyre szabott táplálkozási tanácsadáshoz szükséges teljes körű tudással Magyarországon ma kizárólag dietetikus diplomával rendelkező szakember rendelkezik. Önmagában az orvos, az élelmiszermérnök, a természetgyógyász, a tanfolyamot végzett „táplálkozási tanácsadó”, stb. végzettség nem jelenti azt, hogy az illető egyúttal dietetikus is. A dietetikus olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező élelmezési és táplálkozási szakember, akinek feladata – a betegélelmezésen és közétkeztetésen túl – táplálkozási tanácsadás a gyógyítás különböző területein, valamint a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzése, vagyis a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése a lakossággal. A dietetikus a táplálkozástudományt egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza.

Ne felejtsük el, szervezetünk állapotáért nagyrészt mi vagyunk a felelősek. Fontoljuk meg, érdemes-e korrekt dietetikus szakember helyett, a jóval kevesebb, és bizonytalanabb tudású, de jó hangzású elméleti „egyéb tanácsadókhoz” fordulni. Bizonyíthatóan kevesebbe kerül a megelőzés, és az egyénre szabott étrend, mint egyik „egyéb tanácsadótól” a másikig járni. Mi döntjük el, hogy kire bízzuk a szervezetünket!

forrás: A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) facebook oldala a Terítéken az egészség.